Pages

Όμορφη επιδερμίδα / Beautifull skin

Ανέκαθεν μου άρεσε να ψάχνω χειροποίητες συνταγές για ενυδάτωση και καθαρισμό του προσώπου μου γιατί δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ χημικά και δεν μ΄αρέσει να πλουτίζω τις εταιρείες κοσμετολογίας για να μου δώσουν συστατικά επεξεργασμένα τα οποία μπορώ να βρω αγνά στα ντουλάπια και στο ψυγείο μου.
Τον τελευταίο καιρό όμως με τις γέννες και την συνεχή φροντίδα των παιδιών με έχω παραμελήσει οπότε και άρχισα να αντιμετωπίζω κάποια θεματάκια. Έτσι αποφάσισα να μάθω περισσότερα για το δέρμα μου.
Μοιράζομαι λοιπόν,μαζί σας,όσα μπόρεσα να συλλέξω και σε καμία περίπτωση δεν σας μιλώ σαν ειδικός.

Η επιδερμίδα, λοιπόν, του προσώπου αποτελείται από πολλά στρώματα και το καθένα από αυτά έχει τις δικές του ανάγκες ανάλογα με την ηλικία.
Μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες των κυττάρων και των ιστών είναι η ενέργεια, την οποία μπορούμε να προσφέρουμε μέσα από τα σάκχαρα του μελιού και των φρούτων και τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας που υπάρχουν στο γάλα και στο λάδι καρύδας.

Ακόμη, κάποιες βιταμίνες παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία και την ακεραιότητα της επιδερμίδας.
Η βιταμίνη Α δρα σαν ορμόνη για τα κύτταρα του δέρματος και μπορούμε να την εντοπίσουμε σε τρόφιμα όπως η γλυκοπατάτα, το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το πεπόνι και την κίτρινη κολοκύθα.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για όλες τις μεταβολικές διαδικασίες και εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα φρούτα , το γάλα, τα αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τέλος η βιταμίνη Ε, η οποία είναι λιποδιαλυτής, βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων και δρα ως αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει την επιδερμίδα του προσώπου.Την Ε την βρίσκουμε σε τροφές όπως είναι τα φυτικά έλαια, πχ. αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, σιτέλαιο κτλ.

Επίσης ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών είναι η λεκιθίνη, την οποία βρίσκουμε στον κρόκο αυγού και στα φυτικά έλαια.
Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, η ανάγκη απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας του προσώπου αυξάνεται όλο και περισσότερο.
Στη διαδικασία αυτή μπορούν να βοηθήσουν τα οξέα που βρίσκονται σε ορισμένα φρούτα.

Αφού λοιπόν κατανοήσαμε κάποιες από τις βασικές ανάγκες της επιδερμίδας του προσώπου, μπορούμε να προχωρήσουμε σε επόμενες αναρτήσεις στην παρουσίαση κάποιων συνταγών για εύκολες σπιτικές μάσκες με υλικά που έχουμε όλοι στα σπίτια μας.

Ελπίζω να βρήκατε κατατοπιστικές τις παραπάνω πληροφορίες και να σας έλυσαν πιθανές δικές σας απορίες.

4 σχόλια:

  1. Καλή επιτυχία κ σε αυτή την κατηγορία λατρεμένες μου!!!!!Αγαπάμε ότι μας κάνει να γινόμαστε πιο όμορφες κ λαμπερές κ συνάμα να αγαπάμε περισσότερο την εικόνα μας!!!!Έτσι δεν είναι κορίτσια;;;Γι'αυτό κι εγώ θα σας δώσω μια από τις αγαπημένες μου συνταγές για καθαρισμό προσώπου,η οποία βέβαια αφορά τα μεικτά-λιπαρά δέρματα αλλά επιφυλάσσομαι ότι στο μέλλον θα σας δώσω κ για ξηρά δέρματα!Λοιπόν έχουμε κ λέμε....1 κ.σ μέλι, 1 κ.σ γάλα, 1 κ. σ λεμόνι!Ανακατεύουμε καλά τα υλικά ώστε να γίνει ένα αραιό μείγμα, το τοποθετούμαι σε καθαρό δέρμα κ το αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά το πολύ!Βρέχουμε μια πετσέτα με χλιαρό προς ζεστό(όχι καφτό) νερό κ τρίβουμε το πρόσωπό μας απαλά, έπειτα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό κ ολοκληρώνουμε το ξέβγαλμα με κρύο νερό!!!Τόσο απλό αλλά κ τόσο αποτελεσματικό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές αλλά και για την πολύτιμη συνταγή σου.
    Να συμπληρώσω ότι το μέλι είναι μαλακτικό, το γάλα ενυδατικο και το λεμόνι στηπτικό.Ξέρεις μήπως να μας πεις τί προσφέρει η διαδικασία του ξεβγάλματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλή σωστή η επισήμανσή σου για τις ευεργετικές ιδιότητες του κάθε υλικού!!Όσον αφορά την διαδικασία του ξεβγάλματος,πλένουμε το πρόσωπο μας αρχικά με το χλιαρό προς ζεστό νερό ώστε να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος,έπειτα τρίβουμε την περιοχή κάνοντας μια μορφή απολέπισης, κ τέλος ξεπλένουμε με το κρύο νερό για να κλείσουμε ξανά τους ανοιχτούς πόρους κ να 'σφραγίσουμε' κατά μια έννοια την επιδερμίδα μας από την έκθεση σε βλαβερούς παράγοντες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία!
    Δεν το ήξερα.
    Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή