Pages

Μυκητιάσεις δέρματος και νυχιών, ένας καλοκαιρινός εχθρός /Skin's & nails' mycosis , a summer enemy


Το καλοκαιράκι μας ξεσηκώνει και τρέχουμε σε παραλίες και πισίνες  να χαρούμε τον ήλιο και να διασκεδάσουμε.
Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε και τους κινδύνους που παραμονεύουν για να μπορούμε να προφυλαχθούμε και το γλυκό καλοκαιράκι να μην μας αφήσει "κουσούρια" που δεν θα μπορούμε να ξεφορτωθούμε εύκολα με τον ερχομό του χειμώνα.
Ο λόγος γίνεται για την μυκητίαση του δέρματος και των νυχιών, η οποία είναι μια μόλυνση που οφείλεται σε μύκητες.

Οι μύκητες οι οποίοι είναι συνήθως υπεύθυνοι για τη μόλυνση αυτή, ονομάζονται δερμόφυτα και οι μολύνσεις που προκαλούνται από αυτούς <<δερματοφυτίες>>.
Οι μολύνσεις αυτές είναι πολύ συχνές και εκτιμάται ότι περίπου το 25-30% του πληθυσμού στη χώρα μας έχει δερματοφυτία ποδιών.
Τα δερμόφυτα βρίσκονται και μεταδίδονται από πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με θερμό και υγρό περιβάλλον όπως: γύρω από πισίνες, στην άμμο, στον κήπο,αποδυτήρια, και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι.
Οι ασθενείς σε αυτούς τους χώρους κυκλοφορούν συνήθως με τα πόδια γυμνά. Όταν οι μύκητες αυτοί μολύνουν το δέρμα των ποδιών, διεισδύουν στην κεράτινη στιβάδα του δέρματος και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στο θερμό και υγρό περιβάλλον που δημιουργούν οι κάλτσες και τα παπούτσια στα πόδια μας. Η μετάδοση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί και με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων όπως π.χ. σεντόνια, πετσέτες,λίμες νυχιών κτλ.
Το πρώτο σύμπτωμα μιας μυκητίασης στο δέρμα, είναι κατά κανόνα η φαγούρα ή ένα ελαφρύ κάψιμο,καθώς και μία ανερχόμενη ερυθρότητα.
Η πιο συχνή μορφή μολύνσεων στο πόδι είναι το "Μοκασσίνι" και ο "Μεσοδαχτύλιος".
α. Μοκασσίνι 
Αυτή η συχνά εμφανιζόμενη κατάσταση πήρε αυτό το όνομα γιατί συνήθως καλύπτει ολόκληρο το κάτω μέρος του πέλματος όπως τα δερμάτινα μοκασσίνια. Τυπικά, το πόδι θα ξεφλουδίσει και θα είναι πολύ ξηρό και ρογμώδες.
β. Μεσοδαχτύλιος
Ένα πέλμα με αυτήν την κατάσταση έχει λεπιοειδή σχήμα, κνησμό και μερικές φορές ακόμα και σχισμές στο δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Η προσβολή από μύκητες μεταξύ των δακτύλων, παρουσιάζεται συνήθως με πολύ μαλακό ασπροκίτρινο δέρμα. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος μόλυνσης από μύκητα.
Η μόλυνση από μύκητες στο πόδι που διαρκεί πάνω από έξι μήνες μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρόνια. Τέτοιου είδους μολύνσεις μπορούν να ρυθμιστούν, αλλά μερικές φορές δεν μπορούν να θεραπευτούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συχνές περιποιήσεις στα πόδια θα βοηθούσαν. Η απολέπιση του σημείου που έχει ξεφλουδίσει μπορεί να βελτιώσει δραματικά αυτές τις καταστάσεις και πιθανόν να κάνει την λήψη φαρμάκων από το στόμα αχρείαστη. Οι περιποιήσεις ποδιών είναι απόλυτα ασφαλείς εφόσον ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής.
Ένα σύμπτωμα μυκητιάσεων των νυχιών μπορεί να είναι η υπερκεράτωση του, να κόβονται δύσκολα, ο κίτρινος χρωματισμός, να ξεφλουδίζουν ή και να είναι εύθρυπτα και να πονάνε.
Σε αυτήν την περίπτωση, μετά την απομάκρυνση των προσβεβλημένων περιοχών, χρειάζεται η τακτική επάλειψη του νυχιού με μαλακτικό σκεύασμα σε συνδυασμό απαραίτητα με ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά της μυκητίασης.

ΠΡΌΛΗΨΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΙΆΣΕΩΝ

  • Πλύσιμο των ποδιών καθημερινά
  • Στέγνωμα των ποδιών μετά το μπάνιο ή το κολύμπι
  • Σε περίπτωση χρήσης δημοσίου χώρου μην περπατάτε με γυμνά πόδια
  • Αλλαγή καλτσών κάθε μέρα
  • Καλό είναι να μη φοριούνται για δύο μέρες συνεχόμενα τα ίδια παπούτσια
  • Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο ψαλίδι η λίμα νυχιών με άλλα άτομα αν δεν έχουν απολυμανθεί πρώτα.
Συμβουλή: Σε περίπτωση που έχετε επιπρόσθετα νύχια και προσβληθούν από μύκητα πρέπει να αφαιρεθούν από έμπειρο άτομο και να απολυμανθούν κατάλληλα.Αν θέλετε μετά μπορείτε να φτιάξετε ξανά τα επιπρόσθετα, αν και καλό θα ήταν να αποφευχθεί μέχρι την εξάλειψη του μύκητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου